Surse Alternative de Energie in Republica Moldova

Moldova se confrunta cu provocari majore legate de productia si utilizarea energiei. Cu cerintele energetice in crestere, cautarea surselor alternative de energie devine o prioritate. Acestea ofera nu numai o solutie sustenabila pentru viitor, ci si o oportunitate de economie semnificativa.

Graficul de mai jos ilustreaza cresterea anuala a ponderii energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica.

cresterea anuala a ponderii energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica

1. Provocarile energiei eoliene

Energia eoliana este, fara indoiala, o sursa promitatoare de energie. Cu toate acestea, aceasta necesita investitii semnificative si poate fi greu de intretinut. O noua turbina eoliana costa cateva milioane de euro. Prin urmare, pentru a economisi bani, in Moldova se importa eoliene second-hand, care costa aproximativ 400-500 de mii de euro. Perioada de rambursare pentru astfel de turbine eoliene este de aproximativ 5 ani. Dar exista o mare problema – se defecteaza frecvent si fiecare reparatie, oricat de mica ar fi (chiar daca, de exemplu, siguranta este arsa) va costa cel putin 5.000 de euro, pentru ca din lipsa specialistilor care sa le deserveasca in Moldova, de fiecare data va trebui sa apelati specialisti din strainatate.
Pentru comparatie – perioada de rambursare pentru o statie fotovoltaica (discutam despre ele mai jos) este la fel aproximativ de 5 ani, dar in acest caz Dumneavostra achizitionati echipamente absolut noi cu garantie.

2. Biomasa – o sursa de energie cu cerinte speciale

Utilizarea biomasei pentru producerea de biogaz sau combustibil solid este o alta solutie pentru energia alternativa. Cu toate acestea, aceasta necesita echipamente speciale si un proces de gestionare atenta.

3. Energie Solara – o alegere evidenta

Cu peste 2.000 de ore de soare pe an, Moldova are un potential semnificativ pentru exploatarea energiei solare. Panourile solare reprezinta alegerea evidenta pentru majoritatea gospodariilor pentru a reduce facturile de energie chiar pana la 0 lei.
Perioada de rambursare pentru o statie solara pentru consumatori casnici este de aproximativ 5 ani (cu tariful actual).
Afacerile din Moldova la fel pot profita de pe urma energiei solare. Prin instalarea unui sistem fotovoltaic, persoane juridice pot economisi semnificativ pe costurile energetice. Important de mentionat ca pentru afaceri exista subventii disponibile din partea statului si fonduri europene destinate proiectelor de energie solara. Datorita acestui fapt, pentru persoane juridice rambursarea poate fi de doar 1,5 ani!

Alegerea panourilor de la branduri de incredere, cum ar fi Trina Solar, asigura eficienta si durabilitate pe termen lung. Cu panouri de inalta calitate, eficienta si durabilitate remarcabila, veti putea sa profitati de pe urma investitiei Dumneavoastra in energie solara pe termen lung. Alegerea panourilor solare de la producatori renumiti va ofera certitudinea ca veti beneficia de cea mai buna tehnologie solara disponibila pe piata.

Cand vine vorba de instalarea panourilor solare, compania Elenergy se distinge ca un partener de incredere in Republica Moldova. Cu mai mult de 200 de statii fotovoltaice montate, Elenergy are o vasta experienta in furnizarea de solutii de energie solara. Echipa lor de specialisti este bine pregatita si respecta cele mai inalte standarde in industrie.

Energia alternativa ofera oportunitati semnificative de economisire a costurilor pe termen lung. Moldova are toate resursele pentru a face tranzitia catre un viitor mai verde si mai sustenabil.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post