Granturi si Subventii pentru Panouri Fotovoltaice in Moldova

In Republica Moldova, reducerea cantitatii de energie electrica generata din surse traditionale si trecerea la modulele solare este un aspect important in promovarea eficientei energetice si a mentenabilitatii. Guvernul si organizatiile internationale ofera numeroase posibilitati de finantare pentru proiectele care vizeaza sporirea intrebuintarii de energie regenerabila in diverse sectoare. Anul 2023 vine cu noi perspective si fonduri disponibile pentru a sprijini implementarea proiectelor durabile in acest domeniu. Acest articol prezinta informatia despre cateva dintre granturile si fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice in Moldova pentru anul 2023, oferind astfel o perspectiva asupra oportunitatilor de finantare.

 

EU4BUSINESS – Linia de creditare EU4Business-BERD 

EU4BUSINESS-BERD ne prezinta proiectul de stabilitate financiara pentru companiile moldovenesti ce isi doresc sa puna in practica proiecte de eficacitate energetica si de energie regenerabila si care tind sa satisfaca cerintele directivelor UE.

Programul BERD este un proiect comun creat de UE si BERD care ajuta IMM-urile din Moldova sa finanteze investitii care le permit sa valorifice oportunitatile prezentate de acordul privind zona de liber schimb aprofundat si cuprinzator (ZLSAC).

Proiectul acorda imprumuturi si garanturi IMM-urilor cu ajutorul bancilor calaboratoare cu programul, cu scopul de a finanta investitiile energetice conform standardelor UE in cadrul ZLSAC si pentru a sustine intreprinderile sa contureze mai bine aceste investitii si sa amelioreze competitivitatea pe piata internationala.

Linia de finantare ofera imprumuturi IMM-urilor pentru investitii intr-o lista de tehnologii aprobate (in care intra si panourile solare), pentru investitii in cresterea calitatii produselor si a sigurantei in sectorul agricol si in sectorul de prelucrare a alimentelor, precum si pentru proiecte de modernizare in orice sector industrial sau de servicii.

Imprumuturile pot sa varieze de la 5000 EUR pana la 3 milioane EUR, fara TVA si sunt combinate cu stimulente de tip grant finantate de UE de maximum 15% din valoarea imprumutului oferit unei IMM.

 

ODA – Programul de retehnologizare si eficienta energetica a intreprinderilor mici si mijlocii

Proiect pentru IMM-uri pentru retehnologizare si eficienta energetica isi propune sa imbunatateasca performanta companiilor mici si mijlocii, sa inlocuiasca echipamentele si aparatele tehnice ineficiente cu solutii tehnologice moderne si optimizarea cheltuielilor de producere prin aplicarea masurilor de eficienta energetica, implementarea in masa a panourilor fotovoltaice.

Pentru actiuni de tehnologizare si retehnologizare in sectorul energiei reutilizabile

programul va oferi ajutor financiar nerambursabil(grant) cu o limita de 1.5 milioane de MDL pentru aparate, echipament si instalatii de autovalorificare a surselor de energie alternativa dupa formula de 50+50 (50% din suma proiectului investitional va fi acoperita de stat si 50% contributie proprie a aplicantului, fara TVA).

Scopul programului este de a oferi intreprinderilor un avantaj competitiv pe piata, rezistenta si acces la investitii, ceea ce poate avea efecte financiare imediate prin:

 • tehnologizare, 
 • retehnologizare, 
 • optiunii pentru surse alternative de energie 
 • rentabilitatea panourilor solare in activitatile antreprenoriale.

 

ADMA – Proiectul privind vanzarea – cumpararea in rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile

Acest proiect este predestinat producatorilor agricoli care activeaza in domeniul agrar pe teritoriul tarii, cum ar fi productia, cresterea sau cultivarea produselor agricole, precum si prelucrarea primara sau finala a produselor agricole, mulsul, cresterea si detinerea animalelor in scop agrar sau mentinerea terenurilor agricole si de mediu sau agroturismul. Proiectul privind vanzarea – cumpararea in rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile si acordarea subventiilor pentru panourile fotovoltaice este preconizat agricultorilor care au intentia sa isi creasca independenta energetica si sa reduca cheltuielile pentru energia electrica.

Conditii de finantare:

 • Contributie proprie initiala – 50 %
 • Plata dupa 1 an – 25 %
 • Plata dupa 2 ani – 25 %
 • Plata anuala de monitorizare – 2% anual
 • Subventii cu o valoare maxima de 50% din pretul proiectului, dar sa nu depaseasca 200 mii de lei MDL per participant din partea Programului “Tehnologiile Viitorului”
 • Scutirea de cheltuieli de proiectare, dupa caz
 • Acoperirea cheltuielilor pentru analiza consumului, dupa caz
 • Suma maxima a finantarii – 2.5 milioane de lei MDL per participant

Ce pot finanta:

 • Panouri solare cu sistemul de incalzire (pompe, conducte, tevi solare);
 • Panouri fotovoltaice pentru acoperirea consumului propriu de energie electrica (accesorii pentru instalarea panourilor fotovoltaice).
 • Avantajele programului:
 • Dosar minim de documente
 • Fara gaj
 • TVA 0%
 • Acceptarea dosarului in 3 zile
 • Cheltuieli minimale de finantare
 • Plata anuala a ratelor pentru echipamentele procurate
 • Absenta tarifelor de achitare anticipata

 

Livada Moldovei

Livada Moldovei este o sursa de creditare formata de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Guvernul R. Moldova care la randul sau acorda acest imprumut bancilor colaboratoare.

Din momentul in care a a devenit actuala Legea privind promovarea utilizarii energiei cu originea din surse regenerabile, investitiile in module fotovoltaice au capatat un statut tot mai atractiv pentru furnizori din urmatoarele motive:

 • Planul de ajutor pentru cheltuieli energetice nete. Datorita acestei achizitii puteti consuma adausul de energie produsa in zilele cu soare pe parcursul anului;
 • Obtinerea suportului Programul Livada Moldovei. Puteti solicita asistenta Proiectului la achizitia panourilor, in acest mod fiind scutiti de TVA, taxe, si puteti beneficia de consultare gratuita.

Beneficiile acestor imprumuturi:

 1. Beneficii fiscale includ scutirea de TVA,  prin aplicarea cotei zero a TVA;
 2. Reducerea taxelor pentru poluarea mediului;
 3. Reducerea taxelor si procedurilor vamale;
 4. Termenul de creditare dureaza maximum 10 ani;
 5. Perioada de folosire a banilor fara plata dobanzii nu poate depasi 4 ani;
 6. Creditul minimal este de 5000 EUR.
 7. Plafon ridicat de finantare pentru finalizarea unui proiect (pana la 5 milioane de EUR);
 8. Posibilitatea de a obtine echipament second-hand cu termenul de la procurare de maximum 10 ani;
 9. Acoperire la nivel national, cuprinzand inclusiv si municipiile Chisinau si Balti;
 10. Asistenta si consiliere in timpul procesului de elaborare a proiectului investitional, precum si asistenta in procesul de obtinere a finantarii.

 

AIPA – Programul de granturi privind imbunatatirea productivitatii terenurilor

Scopul Programului de subventii acordate pentru imbunatatirea productivitatii terenurilor este de a oferi ajutor financiar nerestituibil post-investitional producatorilor agrari care au implementat echipamente de managementul pamanturilor si au ajutat considerabil la promovarea activitatilor agricole ecologice mediului in sectorul agro-industrial din Moldova.

Scopul Ministerului Mediului prin acest program de granturi este de a inspira agricultorii sa adopte mai mult de douazeci de activitati agricole ecologice, cum ar fi implementarea panourilor solare pentru a scade consumul propriu.

Agricultorii pot primi pana la 1.6 milioane de lei MDL in granturi nerambursabile si maximum de 50% din pretul echipamentului, fara TVA. Următoarele echipamente, instalații și utilaje pentru producerea energiei regenerabile pot fi eligibile pentru subvenție:

 • Panouri solare care includ un sistem termic din care fac parte pompe, conducte si tevi solare;
 • Panouri fotovoltaice care generează curent electric (inclusiv invertoare si accesorii pentru instalarea panourilor fotovoltaice);
 • Instalații eoliene care generează curent electric;
 • Aparaturi pentru producerea de gaz bio;
 • Instalații de incalzire termala, inclusiv pompe, conducte și rezervoare

Mai jos vedeti o centrala solara cu capacitatea de 56 kW, care va beneficia pana la 50% din valoarea echipamentului (fara TVA) din partea AIPA:

 

GEFF – Energia verde – Afacerea viitorului

Finantarea este oferita de GEFF cu ajutorul institutiilor financiare locale care participa. 

Fiecare institutie financiara care participa la finantare este supusa procedurilor de evaluare si standardelor de finantare.

Proiectul poate acorda credite pentru energie regenerabila:

 • pana la 300 mii de EUR pentru programe mici si clar definite care cuprind echipamente si materiale de inalta performanta de la Selectorul de tehnologie
 • pana la 5 milioane de EUR pentru programe mai mari de eficienta energetica si energie regenerabila in sectorul nerezidential, pentru care expertii GEFF pot oferi consiliere
 • pana la 500 mii de EUR pentru programe mai mari de eficienta energetica si energie regenerabila in sectorul rezidential, pentru care expertii GEFF pot oferi consiliere

Sumele maxime agreate ale subimprumuturilor pentru fiecare persoana nu vor depasi 5 milioane de EUR sau aceeasi suma in alte monede valutare.

Pentru informatii suplimentare si ajutor pentru aplicarea la programele de finantare puteti consulta una din cele mai renumite companii importatoare de panouri fotovoltaice www.elenergy.md/granturi/

1 thought on “Granturi si Subventii pentru Panouri Fotovoltaice in Moldova”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post