Legea privind panourile fotovoltaice in Republica Moldova. Ce se schimba din 1 ianuarie 2024?

Modificari semnificative incepand cu 1 ianuarie 2024 in sectorul fotovoltaic.

Din prima zi a anului 2024, au fost implementate ajustari in Legea Nr. 10 din 26-02-2016 privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile.

Dorim sa va informam cu privire la principalele schimbari:

Inlocuirea mecanismului “Contorizare neta” cu “Facturare neta”.

Contorizarea neta – un sistem care anterior permitea “stocarea” energiei electrice livrate in retea pentru a fi folosita ulterior in perioadele reci ale anului, a fost Anulat.
Facturarea neta – in acest nou sistem, fiecare kWh furnizat de statia fotovoltaica in retea se converteste imediat in lei, la pretul mediu de achizitie cu care furnizorul obtine energie electrica din sursele proprii.

Introducerea conceptului de “Plafon de capacitate individuala”.

Plafonul de capacitate individuala reprezinta puterea maxima admisa pentru instalarea statiei fotovoltaice de catre consumatorul final. Calculul acestui plafon se realizeaza pentru fiecare solicitant in functie de consumul maxim anual de energie electrica din ultimii 3 ani, impartit la 1200, unde 1200 reprezinta media anuala de producere a unui kW de panouri fotovoltaice in Republica Moldova. In continuare, va prezentam un exemplu de calcul:
Persoana fizica X a consumat in ultimii 3 ani urmatoarele cantitati:
anul 2021: 8000 kWh
anul 2022: 7500 kWh
anul 2023: 8400 kWh
Asa cum am mentionat mai sus, anul 2023 este luat in considerare ca fiind anul cu cel mai mare consum din ultimii 3 ani.
Prin urmare, calculul arata astfel: 8400/1200 = 7, iar acest rezultat indica faptul ca puterea maxima instalata pentru statia fotovoltaica este de 7 kW.

Veste buna pentru detinatorii de apartamente din blocurile cu mai multe etaje. Proprietarii vor putea instala statii fotovoltaice pentru a acoperi propriile necesitati de consum. Aceste statii pot fi situate la o alta locatie decat adresa de consum, cu conditia ca ambele adrese sa fie in aria de acoperire a aceluiasi furnizor.

PENTRU CEI CARE AU DEJA AVIZ DE RACORDARE:
Aveti o ultima sansa de a beneficia de acesta!
Pentru a putea instala statia cu puterea aprobata anterior, este important sa dati in exploatare si sa o conectati la furnizor pana la data de 01.03.2024.

Pentru orice informatii suplimentare sau pentru a beneficia de o consultanta detaliata, puteti apela la compania Elenergy, unul dintre liderii de pe piata fotovoltaica din Republica Moldova. Echipa lor de specialisti va sta la dispozitie pentru a va oferi solutii personalizate si a va ghida in luarea celor mai bune decizii in domeniul energiei solare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post