Granturi energie regenerabila Moldova – Ghid complet!

In Republica Moldova, tranzitia de la sursele traditionale de energie electrica la modulele solare este esentiala pentru promovarea eficientei energetice si a sustenabilitatii. Guvernul si organizatiile internationale ofera oportunitati de finantare generoase pentru proiectele care vizeaza cresterea utilizarii energiei regenerabile in diverse sectoare. Anul 2023 aduce cu sine perspective noi si fonduri disponibile pentru sprijinirea proiectelor durabile in acest domeniu. Acest articol ofera informatii detaliate despre cateva dintre granturile si fondurile disponibile pentru instalarea de panouri fotovoltaice in Moldova pentru anul 2023, oferind o perspectiva asupra oportunitatilor de finantare.

EU4BUSINESS – Linia de creditare EU4Business-BERD

Proiectul EU4BUSINESS-BERD propune un plan de stabilitate financiara pentru companiile moldovenesti care doresc sa implementeze proiecte de eficienta energetica si de energie regenerabila pentru a satisface cerintele directivelor UE. Programul BERD este o initiativa comuna creata de UE si BERD pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii din Moldova sa finanteze investitii care sa le permita sa profite de oportunitatile oferite de Acordul de Comert Liber Aprofundat si Cuprinzator (ZLSAC).

Acest proiect ofera imprumuturi si garantii IMM-urilor prin intermediul bancilor partenere, cu scopul de a finanta investitiile energetice in conformitate cu standardele UE in cadrul ZLSAC si de a ajuta intreprinderile sa dezvolte proiecte mai eficiente si sa-si imbunatateasca competitivitatea pe piata internationala. Linia de finantare acorda imprumuturi IMM-urilor pentru investitii intr-o serie de tehnologii aprobate, inclusiv panouri solare, investitii in imbunatatirea calitatii produselor si sigurantei in agricultura si prelucrarea alimentelor, precum si proiecte de modernizare in diverse sectoare industriale si de servicii.

ODA – Programul de retehnologizare si eficienta energetica a intreprinderilor mici si mijlocii

Proiectul ODA pentru IMM-uri, orientat spre retehnologizare si eficienta energetica, isi propune sa imbunatateasca performanta companiilor mici si mijlocii, inlocuind echipamentele si dispozitivele tehnice ineficiente cu solutii tehnologice moderne si optimizand costurile de productie prin masuri de eficienta energetica, inclusiv implementarea extinsa a panourilor solare.

Pentru actiunile de tehnologizare si retehnologizare in domeniul energiei regenerabile, programul ofera asistenta financiara nerambursabila (grant) cu o limita de 1.5 milioane de MDL pentru aparate, echipamente si instalatii de autovalorificare a surselor de energie alternativa, pe baza formulei de 50+50 (50% din valoarea proiectului investitional este acoperita de stat, iar 50% reprezinta contributia proprie a aplicantului, fara TVA).
Scopul programului este de a oferi intreprinderilor un avantaj competitiv pe piata, rezistenta si acces la investitii, cu efecte financiare imediate prin tehnologizare, retehnologizare, optiuni pentru surse alternative de energie si rentabilitatea panourilor solare in activitatile antreprenoriale.

Mai jos vedeti un video cu o statie fotovoltaica cu capacitatea de 151.2 kW care a fost instalata cu sustinerea ODA:

ADMA – Proiectul de vanzare-cumparare in rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile

Acest proiect se adreseaza producatorilor agricoli din sectorul agricol al Republicii Moldova, inclusiv productia, cresterea sau cultivarea produselor agricole, precum si prelucrarea primara sau finala a acestora, mulsul, cresterea si intretinerea animalelor in scop agrar sau mentinerea terenurilor agricole si de mediu sau agroturismul. Scopul principal al proiectului este sa ajute agricultorii sa-si creasca independenta energetica si sa reduca costurile pentru energia electrica prin intermediul vanzarii-cumpararii in rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile, inclusiv panouri fotovoltaice.

Conditiile de finantare includ o contributie proprie initiala de 50%, urmata de plati ulterioare de 25% la un an si 25% la doi ani. De asemenea, se percepe o taxa anuala de monitorizare de 2% din valoarea finantarii. Subventiile pot ajunge pana la 50% din pretul total al proiectului, dar nu trebuie sa depaseasca suma de 200,000 de lei MDL per participant din partea Programului “Tehnologiile Viitorului”. Programul ofera si scutire de cheltuieli de proiectare, acoperirea cheltuielilor pentru analiza consumului, si suma maxima a finantarii este de 2.5 milioane de lei MDL per participant. Acest program poate finanta panouri solare cu sisteme termice, panouri fotovoltaice pentru consumul propriu de energie electrica si accesorii pentru instalarea panourilor solare.

Livada Moldovei

Livada Moldovei este o sursa de creditare formata de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Guvernul Republicii Moldova. Aceasta sursa de finantare sprijina furnizorii de panouri solare si ofera avantaje fiscale semnificative, inclusiv scutirea de TVA si reduceri ale taxelor pentru poluarea mediului si procedurile vamale. Creditul este disponibil pe o perioada de pana la 10 ani, iar suma minima a creditului este de 5000 EUR. Aceasta initiativa are un plafon de finantare ridicat pentru finalizarea proiectelor si ofera asistenta si consultanta pe tot parcursul procesului de elaborare a proiectului investitional, precum si ajutor in obtinerea finantarii.

GEFF – Energia verde – Afacerea viitorului

Programul GEFF (Grupul pentru Eficienta Energetica si Finantarea Initiativelor Private) ofera finantare pentru proiectele de energie regenerabila, inclusiv instalarea de panouri solare. Finantarea este furnizata prin intermediul institutiilor financiare locale partenere. Proiectul poate acorda credite pentru energie regenerabila in valoare de pana la 300,000 EUR pentru programe mici si clar definite, pana la 5 milioane EUR pentru programe mai mari de eficienta energetica si energie regenerabila in sectorul nerezidential, si pana la 500,000 EUR pentru programe similare in sectorul rezidential. Sumele maxime ale subimprumuturilor pentru fiecare persoana nu vor depasi 5 milioane de EUR sau echivalentul in alte monede.

Aceste programe si initiative ofera oportunitati excelente pentru intreprinderi si indivizi din Republica Moldova sa investeasca in energie regenerabila, inclusiv in panouri solare, si sa profite de avantajele acestor tehnologii ecologice. Cu sprijinul adecvat si informatiile corecte, investitiile in aceste proiecte pot aduce beneficii financiare semnificative si pot contribui la dezvoltarea sustenabila a Moldovei.
Pentru informatii suplimentare si asistenta in aplicarea la programele de finantare, puteti consulta una dintre cele mai renumite companii importatoare de panouri fotovoltaice la https://elenergy.md/granturi/.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post