Sisteme de montaj panouri fotovoltaice in Moldova. Aspecte importante de stiut!


In acest articol este prezentat un ghid informativ despre sistemele de prindere utilizate pentru panourile fotovoltaice pe acoperisurile inclinate.

-Vom vorbi despre sistemele de prindere pentru panouri solare.
-Voi arata sistemul de prindere standard, cel mai des folosit pentru acoperisurile inclinate si care se foloseste in 70% – 80% din cazuri.
-Voi lamuri detaliat din ce este compus sistemul ca sa aveti si voi o claritate.
-Voi povesti particularitati extrem de importante, ca statia Dumneavoastra solara sa aiba o durata de viata cat mai mare. Sistemele de prindere pot afecta direct durata de viata a statiei Dumneavoastra fotovoltaice.
-Voi expune cateva cerinte ale producatorilor, care le au ei fata de sistemele de prindere si care sunt obligatorii. Pentru ca folosirea sistemelor de prindere neconventionale sau neconforme cerintelor producatorului, este un caz de anulare a garantiei de la producator pentru panourile solare.

Sa incepem:
Ancora surubIn (Fig. 1) este o ancora surub complet din inox si aluminiu, care are si o garnitura de cauciuc pentru ermeticitate. Se foloseste pentru acoperisuri din foi de ardezie, din tigla metalica etc. Se gaureste acoperisul, se prinde ancora in caprior, cauciucul se prelucreaza cu ermetic imprejur pentru a preveni scurgerea. Puteti sa nu aveti grija, acoperisul nu va curge dupa. In figura este reprezentat un carlig de aluminiu, in care se prinde insasi profilul.

S-ar parea pentru ce asa un sistem complicat?
Totul este destul de simplu. In primul rand, noi putem sa alegem o distanta optima de la acoperis pentru ca panourile sa aiba o circulatie de aer mai buna ca sa nu se incalzeasca foarte mult.

Al 2-lea moment este ca majoritatea acoperisurilor, chiar daca par drepte, nu sunt exact drepte, dar acest sistem ne permite sa reglam inaltimea. Instaland ancorele acestea in diferiti capriori le putem pune cateva mai jos, cateva mai sus, astfel incat sa facem o linie dreapta pe care deja direct se instaleaza panourile.

La mijloc, (Fig. 2.2) este un kit de imbinare sine sau un kit de imbinare profile, care permite sa unim 2 profile. De regula, profilele au o anumita lungime pentru a fi comode de transportat si de pastrat. Se prefera profile cu lungimea de 4,2m. Profilele de 6,2m sunt extrem de incomode de transportat si foarte des sunt taiate inainte de transportare.
De exemplu, un rand de 10 panouri are mai mult de 10m lungime. Astfel este nevoie de 3 profile de 4,2m, unul taiat, si respectiv de 2 kituri de imbinare sine prin care se combina profilele. Dupa ce profilele sunt instalate peste ele se pun direct modulele fotovoltaice.

Panourile se strang in modul urmator:
Daca sunt doua panouri alaturate ele se strang cu o clema de mijloc (Fig. 2.4). Daca panoul este terminal atunci se pune o clema de capat (Fig. 2.5), se strange panoul si astfel se fixeaza. Se pune un profil sus, un profil jos si se strange cu cleme. In unele cazuri, cand panourile sunt mari si panta e mai mare, pot fi folosite 3 profile, dar de regula 2 sunt suficiente.

Cateva momente importante:
Este important ca toate elementele constructive sa fie din aluminiu si inox. Una dintre cerintele principale ale producatorilor este ca carcasa pe care se pun panourile direct, trebuie sa aiba toate elementele constructive din aluminiu si inox.

Din care cauza nu se recomanda de pus panourile direct peste metalul negru?
Rezultatul reactiei de ozidarePentru ca la incalzire, aluminiul in contact direct cu metalul negru creeaza o pereche galvanica. La incalzire, se porneste o reactie de oxidare puternica, chiar daca metalul negru este grunduit si vopsit, noi primim o astfel de reactie. Se distruge si metalul negru, si aluminiul se oxideaza puternic, rezultatul acestei reactii este prezentat in (Fig. 3). Din aceasta cauza se pierde ermeticitatea si evident, se deterioreaza panoul, si nu mai vorbim in acest caz despre o longevitate de 20 de ani sau poate chiar mai mult, la care ne asteptam cand instalam o statie fotovoltaica.

Panourile la fel nu se pun nici intr-un caz direct peste profilul zincat. Dupa ce zincuirea se duce sau profilul incepe sa rugineasca, deoarece marginea nu este zincuita unde a fost taiat, oricum obtinem fix aceeasi reactie galvanica intre aluminiu si metalul negru. Fix aceeasi situatie daca folosim tot din aluminiu, dar economisim la buloane si piulite, si le folosim nu din inox, ci din metal zincat. Cand o sa le suciti destul, deja zincuirea se mai duce de pe ele. Primim reactie galvanica intre sistemele de prindere, bulon si piulita. De aceea recomandarea noastra este utilizarea tuturor componentelor strict din aluminiu si inox.

Inca un moment foarte important este ca clema de mijloc sa fie destul de lunga. Majoritatea producatorilor de top, in manualele de utilizare, au destul de clare recomandari la sistemele de prindere, iar una din conditiile garantiei este ca nerespectarea manualului de utilizare poate duce la pierderea garantiei la panouri.

De exemplu:
La Trina Solar, la Longi este destul de clar stipulat ca clemele de mijloc trebuie sa fie de cel putin 50 mm, la Canadian Solar de 40 mm, dar fiecare producator are o cerinta pentru lungimea clemei si aceasta nu este un moft.

Sa urmarim un lant logic:
Instalam profile pe acoperis, am pus unul, am pus al 2-lea peste ele punem panoul, se formeaza o panta. Ca panoul elementar sa nu alunece de pe panta si sa se tina destul de bine, sa nu-l ia vantul, noi trebuie sa-l strangem destul de puternic cu clema.

Daca aceasta clema este mica atunci si suprafata de contact este mica, trebuie sa strangem mai tare si se apasa panoul mai puternic. Initial, nu o sa vedeti nimic, dar daca va uitati prin camera de termoviziune, peste vreo 5-6 ani, deja o sa vedeti cum in jurul clemei panoul se incalzeste altfel decat pe alte parti (Fig. 4). Incepe un proces de deteriorare, care micsoreaza longevitatea si productivitatea panourilor. Se afecteaza direct garantia pentru degradarea liniara a producatorilor.

Ce facem cu acoperisurile din oala?
Carlig pentru acoperisEvident ca nu le gaurim. Pentru acoperisurile din oala, exista astfel de carlige din inox (Fig. 5). Acoperisul din oala se desface. Acest carlig cu niste suruburi se prinde in lemn. Se pun deasupra oalele, in oala se face un loc pentru curba de la carligul dat. Pentru asta recomandam sa aveti patru-cinci oale de rezerva, pentru ca la montare se pot strica cateva oale. Se pun oalele deasupra si deja avem acelasi reglaj dupa inaltime. Mai departe se instaleaza profilul cum si la sistemul standard cu ancora – surub, se indreapta si se pun panourile deasupra.

Am prezentat principalele tipuri de sisteme de prindere care se folosesc la acoperis inclinat.
Aceste sisteme de prindere si toate elementele de fixare prezentate in acest articol le puteti gasi aici – elenergy.md/fixare.
Daca mai aveti neclaritati, lasati intrebarile Dumneavoastra in comentarii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post