In ce se poate de investit in Moldova

Republica Moldova ofera o serie de oportunitati de investitii, dar una dintre cele mai atragatoare optiuni este investitia in panouri solare pentru producerea de energie electrica pentru consum propriu. Aceasta decizie de investitie nu numai ca contribuie la dezvoltarea sustenabila a tarii, dar poate si sa genereze un ROI (Return on Investment) semnificativ mai mare in comparatie cu alte optiuni traditionale de investitii. In acest articol, vom explora motivele pentru care investitia in panouri solare in Moldova poate fi o alegere inteligenta si vom compara ROI-ul acestei optiuni cu alte modalitati de investitie comune.

Investitii in Imobile

Investitia in proprietati imobiliare a fost o alegere traditionala de investitii pentru multi oameni. Cu toate acestea, in timp ce imobilele pot oferi un anumit grad de stabilitate, rentabilitatea lor poate fi limitata. In Republica Moldova, cresterea preturilor la imobiliare poate fi mai lenta in comparatie cu alte piete. ROI-ul investitiilor imobiliare poate varia, dar in medie, poate fi de aproximativ 5-7% pe an.

Depozite Bancare

Pastrarea economiilor in depozite bancare este o optiune sigura si stabila. Cu toate acestea, in contextul dobanzilor scazute ale bancilor, randamentul unui depozit bancar poate fi foarte modest. In Republica Moldova, ratele dobanzilor pentru depozite bancare in moneda locala pot fi in jurul valorii de 2-6% pe an.

Investitii in Panouri Solare pentru Consum Propriu

Investitia in panouri solare pentru producerea de energie electrica pentru consum propriu poate oferi un ROI semnificativ mai mare decat alte optiuni de investitii. In Moldova, aceasta optiune a devenit tot mai populara, iar motivele sunt clare:

 • ROI atractiv: Instalarea de panouri solare pentru consum propriu poate genera un ROI de aproximativ 20% pentru casele particulare si de pana la 50% sau chiar mai mult pentru instalatiile comerciale daca se utilizeaza subventiile guvernamentale disponibile.
 • Economii semnificative la facturile de energie electrica: Investitia in panouri solare reduce semnificativ factura de energie electrica, deoarece puteti produce propriul curent si chiar sa vindeti surplusul in reteaua electrica in cadrul sistemului de contorizare neta.
 • Sustenabilitate: Investitia in energie solara contribuie la reducerea amprentei de carbon si la protejarea mediului inconjurator.
 • Cresterea valorii proprietatii: Adaugarea unui sistem fotovoltaic la o proprietate poate creste valoarea acesteia pe piata imobiliara. Cumparatorii sunt tot mai atrasi de casele cu instalatii solare datorita economiilor pe termen lung la facturile de utilitati si a preocuparii pentru mediu.
 • Longevitate si durabilitate: Panourile solare au o durata de viata lunga, de obicei intre 25 si 30 de ani sau mai mult, cu putina intretinere necesara. Aceasta inseamna ca investitia dvs. ofera beneficii pe termen lung.

Pentru a ilustra avantajele investitiei in panouri solare, sa luam in considerare un exemplu simplu:

Exemplu: Investitie in Panouri Solare vs. Depozit Bancar

 • Investitie in Panouri Solare: ROI de 20%
 • Investitie initiala: 10.000 de euro
 • ROI anual: 2.000 de euro
 • Depozit Bancar: ROI de 2%
 • Investitie initiala: 10.000 de euro
 • ROI anual: 200 de euro

In acest exemplu simplu, investitia in panouri solare genereaza un ROI de 10 ori mai mare decat un depozit bancar, facandu-l o optiune atractiva pentru investitori.

In concluzie, investitia in panouri solare pentru producerea de energie electrica pentru consum propriu este o optiune inteligenta in Republica Moldova. Cu un ROI atractiv si beneficii semnificative, aceasta investitie poate aduce stabilitate financiara si contribui la dezvoltarea sustenabila a tarii. Daca sunteti in cautarea unei modalitati de investitie cu potential ridicat de randament, panourile solare merita sa fie luate in considerare ca o alegere durabila si profitabila.

Pentru a investi in panouri fotovoltaice recomandam sa apelati la furnizori de incredere precum este ELENERGY o companie cu experienta si recomandari pe piata RM care presteaza servicii la cheie. https://elenergy.md/instalatii-fotovoltaice-la-cheie/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post