Astazi vom dezvalui cele mai frecvente 9 mituri sau pareri gresite despre panourile solare.
Primul mit este ca numaidecat avem nevoie de acumulatoare pentru o statie fotovoltaica.
Nu este adevarat! Intr-o statie fotovoltaica de tip on Grid, adica conectata la reteaua electrica, acumulatoarele nu sunt necesare. Acesta este cel mai raspandit tip de statie fotovoltaica, care este cel mai durabil in timp, se rascumpara si se monteaza cel mai repede. Reteaua voua va serveste ca acumulator solar.
Conform legii, in Republica Moldova este implementat mecanismul de contorizare neta, care va permite sa faceti schimb de kW cu furnizorul, deci cati kW a produs statia fotovoltaica si ati injectat in retea, tot atat sa luati din retea si faceti schimb 1 la 1. Nu dati la un pret si luati la altul. Schimb kW la kW, adica echitabil, ceea ce este foarte bine pentru beneficiari si nu in toate tarile este asa mecanism. La noi, la momentul de fata, el este implementat.
Bilantul se face anual, la 31 martie si daca va ramane un surplus de energie, puteti sa scrieti cerere ca furnizorul sa vi-l achite. Daca totul este calculat corect, statia Dvs. va acoperi necesarul de energie electrica.
Al doilea mit este ca statiile fotovoltaice nu se rascumpara.
In realitate, chiar si o statie fotovoltaica mica de 10 kW, casnica, se rascumpara in aproximativ 5 ani. Incercati sa puneti banii la banca cu 20% dobanda anuala, cred ca nu o sa reusiti. Din punctul meu de vedere, investitia in panouri solare este foarte profitabila. Calculul este realizat in baza tarifului curent aproximativ de 3 MDL/kW pentru Premier Energy.
Al treilea mit este ca la statia fotovoltaica conteaza sa fie bune doar panourile si doar invertorul solar.
Nu este adevarat. Toate accesoriile conteaza, chiar si cele mai mici detalii. Ca exemplu nu toti instalatorii folosesc conectorii MC4 originali la montare, dar in scop de a economisi folosesc conectori mai ieftini care nu pot asigura un contact destul de trainic pe un timp indelungat.
A fost o situatie, pe care mi-a povestit o persoana care are o vasta experienta in montarea panourilor solare peste hotare. Dupa aproximativ 5-6 ani de exploatare a statiei, invertorul a inceput sa cada frecvent in avarie si nu intelegeau de ce. Dar era un mediu ambiant umed, si ce credeti, elementar se inmuia cablul.
La fel se poate intampla si cu sistemele de prindere. Este categoric interzis sa se monteze panourile peste metalul negru, deoarece cadrul de aluminiu al panourilor avand contact cu metalul negru, formeaza o pereche galvanica si la incalzire se declanseaza o reactie de oxidare puternica, deteriorand cadrul de aluminiu si afectand ermeticitatea panourilor, ceea ce afecteaza durabilitatea lor pe termen lung, si astfel nu mai poate fi vorba despre o durata de viata de 20 de ani a panourilor. Pentru o functionare optima, toate componentele care intra in contact cu panourile trebuie sa fie fabricate din inox sau aluminiu.
Al patrulea mit este ca 1 kW de panouri solare produce 1 kW pe ora.
Nu este adevarat. Desigur, in graficul de productie, periodic puteti observa ca statia produce capacitatea ei maxima, insa chiar in zilele cele mai insorite vara, din cauza incalzirii, conform legilor fizicii, productia lor scade. Nu putem vorbi de un kW/h pe timp noros, in timpul iernii si mai ales pe timp de noapte. In medie, un kW de panouri solare produce aproximativ 1200 kW/h pe an in Republica Moldova, fiind pozitionate sub un unghi de 30-35 de grade spre Sud.
Al cincilea mit este ca vara panourile solare sunt cele mai eficiente.
Da, in timpul verii panourile produc intr-adevar cel mai mult, avand in vedere ca sunt mai multe zile insorite, ziua este mai lunga, iar intensitatea soarelui este mai mare. Cu toate acestea, panourile se incalzesc foarte mult din cauza temperaturii ridicate in timpul verii. Astfel, eficienta lor poate fi afectata. Pe graficul de productie al invertorului veti observa ca productia statiei fotovoltaice este mai eficienta in primavara si toamna decat in timpul verii.
Al saselea mit este ca panourile solare produc energie electrica doar atunci cand soarele cade direct peste ele.
In realitate, panourile solare produc energie chiar si atunci cand sunt partial umbrite sau pe timp noros. Desigur, productia lor va fi afectata, dar nu este neaparat sa fie expuse complet la soare pentru a produce energie. In zilele noroase, panourile produc o cantitate mai mica de energie electrica. Desigur, daca panourile sunt complet acoperite sau nu au o buna expunere la soare, productia va fi redusa.
Al saptelea mit este ca tot ce este produs in China este de calitate slaba.
Nu este adevarat. Suntem in anul 2023 si eu cred ca majoritatea persoanelor isi dau seama cat de multe lucruri se produc in China, chiar si acelasi iPhone. Dar ceea ce trebuie sa cunoasteti despre panourile solare este ca ultimul producator mare European de module fotovoltaice a dat faliment inca in anul 2017.
Majoritatea producatorilor de top a panourilor sunt chinezi. Au o experienta de peste 25 de ani in producerea panourilor solare si calitatea lor este recunoscuta la nivel international. Cu toate acestea, este important sa verificati autenticitatea si calitatea produsului, pentru a va asigura ca achizitionati panouri fotovoltaice originale si fiabile.
Al optulea mit este ca prima grindina va distruge panourile solare.
Nu este adevarat! Pentru noi este o noutate, dar in Europa si in alte tari panourile solare se instaleaza mult mai demult, sunt statii care au fost instalate cu 15 ani in urma, cu 20 de ani in urma si panourile au ramas intregi. Desigur, in cazul unor furtuni extreme, cu grindina de mari dimensiuni, care sparge acoperisurile, probabil nu vor rezista nici panourile. Aceste situatii sunt rare si in general, panourile pot face fata grindinei, datorita sticlei termice intarite.
Al noualea mit este ca panourile solare pot deteriora acoperisul.
De obicei, greutatea adaugata de o statie fotovoltaica pe acoperis este de aproximativ 20 kg/m2, ceea ce nu ar trebui sa afecteze majoritatea acoperisurilor, cu conditia ca acestea sa fie in stare buna.
Acestea au fost cele mai frecvente 9 mituri sau pareri gresite despre panourile solare, pe care am avut placerea sa le dezvaluim.