Aș vrea să vă spun de la bun început că în Moldova nu există impozit pe panourile solare. Acesta este un mit, care are legătură cu sistemul On-Grid. Aflați mai multe despre cum funcționează acest sistem în articolul nostru – “Cum funcționează sistemul fotovoltaic On-grid?”. Acest sistem presupune că panourile solare sunt instalate și sincronizate cu sistemul furnizorului de energie electrică. În prezent, în Moldova există doi furnizori – Red Nord și Premier Energy. Atunci când panourile solare sunt conectate la rețea, fiecare client trebuie să își schimbe contorul standard, care calculează cantitatea de energie electrică consumată de client în fiecare lună, cu un contor bidirecțional.
Alte 9 mituri despre panouri fotovoltaice le puteti afla in acest video:
În ceea ce privește un contor bidirecțional, energia electrică generată de panourile solare este mai întâi transmisă la rețeaua furnizorului de energie electrică. Contorul se va “roti” apoi în sens negativ și se vor acumula kilowați transmiși, după care clientul poate utiliza kilowattul acumulat. Cu toate acestea, în cazul în care panoul solar generează mai multă energie solară decât consumă clientul, surplusul de electricitate va rămâne în rețeaua de electricitate, de exemplu, Premier Energy, iar kilowații în exces se vor acumula în decurs de un an. Aș dori să subliniez faptul că, din ianuarie până în decembrie, tot surplusul de energie electrică este acumulat și transferat de la o lună la alta în kilowați. Dar după 31 decembrie, furnizorul, Red Nord sau Premier Energy, face o numărătoare pentru a afla câți kilowați de energie a dat clientul în rețea în timpul anului și câți a consumat în această perioadă.
Cu toate acestea, în cazul în care există un surplus de energie electrică pe care clientul nu a folosit-o, kilowați trebuie înmulțit cu prețul de achiziție care este oferită furnizorului. Trebuie remarcat imediat că, în realitățile actuale, prețul de achiziție al furnizorului nu este suficient de profitabil pentru a considera panourile solare ca o modalitate de a face bani pe surplusul de energie produsa. Excepție fac deținătorii statutului de producător eligibil, dar aceștia nu pot folosi energia electrică generată pentru consum propriu. Prin urmare, companiile conștiincioase recomandă întotdeauna să selectați puterea sistemului doar în funcție de nevoile Dvs. Ei nu vă vor sfătui instalarea de kilowați „în plus”, doar dacă pe viitor aveți de gând să creșteți cantitatea de energie consumată, una dintre aceste companii este „Elenergy” – https://elenergy.md/solar/.
După ce știți suma pe care veți primi de la furnizor, din sumă se scade impozitul pe venit de 12%, iar restul sumei deja va fi transferat în contul clientului. Acest lucru a dus la apariția mitului asociat cu taxele pe panourile solare. După cum v-ați dat seama deja, pur și simplu nu există nicio taxă pentru panourile solare. Cu toate acestea, trebuie de înțeles că impozitul pe venit se aplică în mod obligatoriu asupra oricărui profit obținut de o persoană fizică, indiferent dacă acesta provine din vânzarea de energie electrică din module solare sau din vânzarea unui alt produs. În cazul persoanelor juridice, impozitul pe venit este, de asemenea, deductibil pentru orice profit, cu excepția cazului în care persoana nu este un plătitor de impozit.